Terapie dentară

Terapie dentară

Ce este caria dentară?

Caria dentară este un proces distructiv cronic al ţesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, producând necroza şi distrucţia acestora, urmate de cavitaţie coronară sau radiculară. Caria se dezvoltă numai pe dinţii în contact cu mediul bucal şi niciodată pe dinţii complet incluşi sau foarte bine izolaţi de mediul bucal.

De ce este important să tratăm cariile dentare la timp?

Caria dentara constituie, prin complicațiile sale, principala cauză de pierdere a dinților. Ea începe în smalț (stratul dur, extern al dintelui) și pe masură ce crește în dimensiune și se apropie de pulpa dentară (nerv), încep să apară dureri la dulce, la rece, poate să rețină resturi de mâncare. Dacă nu e tratată nici în această fază, se ajunge la infecția pulpei dentare, însoțită adesea de dureri atroce. Aceste infecții pot produce, prin acutizare, un abces dentar, care se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective, câteodată chiar febră și stare de rău general. Adesea dintele nu se mai poate recupera și trebuie extras.

În general, tratamentul precoce al leziunilor carioase este  mai puțin costisitor decât tratamentul unei leziuni carioase extinse, neglijate până în momentul în care durerea ne aduce în cabinetul stomatologic.
Tratamentul unei carii dentare simple presupune curățarea țesutului dentar necrozat și refacerea morfo-funcțională a dintelui în cauză din materiale fizionomice, într-o culoare asemănătoare restului suprafeței dentare, printr-o obturație.
Folosim materiale compozite de ultimă generație, adecvate fiecărui caz în parte.

În cazul unor pierderi mari de substanță dură dentară (>40% din volumul coronar), va trebui să recurgem la refacerea coroanei dentare printr-un inlay (ceramic sau compozit). Chiar dacă un astfel de tratament este mai costisitor decât o obturație simplă, închiderea marginală, stabilitatea coloristică îl fac indispensabil în tratamentul acestui tip de leziuni carioase.

Dacă distrucția coronară este de și mai mari dimensiuni vom aplica o coroană de înveliș, refacerea prin obturație dentară neputând asigura rezistență și stabilitate în timp.