Stomatologie pediatrică

Stomatologie pediatrică

Este specialitatea care se ocupă de îngrijirea dinților copiilor. Ea reprezintă o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul specific al dinților de lapte și al dinților permanenți tineri (asistența stomatologică acordată copiilor) și cuprinde :

  • Tratamentul curativ și profilactic al dinților copiiilor
  • Profilaxia anomaliilor dento-maxilare
  • Prevenirea cariilor și afecțiunilor gingivale
  • Controlul plăcii bacteriene
  • Indicații pentru periajul dentar și igiena bucală corectă

CÂND MERGEM LA DENTIST?

Vârsta la care copilul trebuie spălat pe dinți începe cu erupția primului dinte și continuat până când el deprinde tehnica corectă de periaj, iar prima vizită la cabinetul stomatologic să se facă nu mai târziu de 3 ani. Aceasta este vârsta la care se termină de regulă erupția dinților de lapte (acum copilul are 20 de dințișori). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic să se realizeze treptat, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

Scopul nostru este un copil sănătos care va ajunge la perioada de adult fără carii, fără teamă de stomatolog şi cu bune obiceiuri alimentare şi de igienă dentară care vor fi durabile în timp. Acest lucru duce la beneficiul unor dinţi sănătoşi chiar la vârste înaintate.

Pentru prima vizită la medicul dentist copilul trebuie pregătit, părinții trebuie să le vorbească copiilor despre aceasta şi să asigure medicului o imagine cat mai plăcută fără să-l sperie.
Vorbește-i copilului tău despre cât de mare este și că a sosit momentul să facă o vizită medicului dentist. Încercă să ai o atitudine cât mai pozitivă astfel încât împreună să reușim să creem o experiență plăcută puiuțului tău, iar el sa revină cu plăcere in cabinet .
Daca aveți o anxietate legată de “trecutul” dumneavoastră în cabinetul stomatologic încercați să o ascundeți copilului dumneavostră și să nu îi transmiteți acestuia frică. Încercați să nu folosiți cuvinte ca durere, frică, injecție. Noi folosim un vocabular special prin care explicăm copilului fiecare manopera pe care o vom face, urmărind ca el sa se relaxeze și să îi facă plăcere acestă nouă experiență benefică lui.
Datorită specialităţii noastre trebuie să luăm în considerare că cel mic nu este tot timpul în apelele lui şi în aceste situaţii, chiar dacă este programat, este bine a se renunţa la şedinţa din ziua respectivă pentru ca copilul să nu capete repulsie faţă de tratamentul stomatologic.
Strategia noastră în tratarea copiilor (și nu numai) se bazează pe profilaxie și controale regulate. Astfel asigurăm copilului un plus de confort deoarece prin depistarea timpurie a cariilor sau eventualelor probleme ortodontice, manoperele stomatologice vor fi minim invazive.
Recomandăm controale regulate la 6 luni care constau în consultație și igienizarea profesională a dinților. De asemenea, recomandăm aplicarea de doua ori pe an a gelurilor cu fluor în vederea creșterii rezistenței smalțului .

CE URMĂRIM PRIN PROFILAXIE?
Profilaxia primară are drept scop evitarea aparitiei procesului carios, iar în realizarea ei pot interveni atât măsuri nespecifice privind starea de sănătate, regimul alimentar, cât și măsuri specifice care să favorizeze o mai bună mineralizare a structurilor dentare (fluorizare topică – aplicarea de fluor pe suprafața dinților) sau sigilarea dentară.

CE ESTE SIGILAREA DENTARĂ ?
Profilaxia cariei dentare se începe de la o vârstă fragedă la copii, din momentul erupției primului molar definitiv pe arcada – la ȘASE ani.

Primul molar definitiv (sau molarul de șase ani) erupe în spatele tuturor dinților de lapte fără ca primul dinte de lapte să se schimbe.

Cea mai bună metodă de profilaxie este sigilarea șanturilor și fosetelor (gropițelor de pe suprafața dintelui).
Sigilarea șanturilor și fosetelor ocluzale reprezintă profilaxia pentru cariile aflate pe suprafețele ocluzale ale dinților în șanturi și fosete. Aceste carii apar și datorită faptului că igienizarea în aceste fisuri este mai dificilă datorită dimensiunilor mai mici decât diametrul firelor din periuțele de dinți, situații în care fisurile profunde crează spații de retenție alimentară și de placă bacteriană, factori ideali pentru declanșarea procesului carios.
Sigilarea șanturilor ocluzale este considerată o metodă de imunizare a suprafețelor dentare, cea mai sigură de profilaxie primară, ale dinților recent erupți și se realizează cu rașini composite opace sau transparente  fotopolimerizabile.
Sigilarea dentară se realizează printr-o metodă simplă pe care o realizăm in cabinetul Giadent Smile.

Sfaturi utile in prevenția cariilor dentare:

  • Reduceți frecvența consumului de alimente între mesele principale
  • Încurajați spălarea dinților și folosirea aței dentare
  • Atenție la băuturile consumate (cu conținut crescut de zahăr)
  • Evitați consumul de alimente lipicioase (caramele, bomboane gumate)